Rion karnevaalit – mitä, missä, milloin?

Helsinki Samba Carnavalia juhlitaan Suomessa, mutta mistä karnevaaliperinne on saanut alkunsa?

Samba ja sambakarnevaalit juontavat juurensa Brasiliaan. Kenties tunnetuimmat, Rio de Janeiron karnevaalit keräävät vuosittain valtavia määriä kansainvälisiä turisteja. Karnevaaliperinne ei kuitenkaan ole suinkaan brasilialainen, vaan perinne on peräisin laajemmin katolisen uskonnon juurilta.

Rio de Janeirossa järjestettävien karnevaalien alkuperä voidaan jäljittää 1700-luvuille, jolloin kaupungissa asui suuri afrikkalainen väestö. Afrikkalainen ja brasilialainen kansanmusiikki alkoivat sulautua kaupungin eurooppalaisten musiikkiin ja loi omanlaisensa musiikkityylin, joka tunnetaan nykyään nimellä samba. 1930-luvulla sambasta oli tullut suosittu viihdemuoto, ja sitä esitettiin monissa Rion yökerhoissa ja musiikkityyli alkoi vakiinnuttaa jalansijaa kulttuurissa.

Pian karnevaaliperinne kehittyi ja sambakarnevaaleista on sittemmin tullut yksi Rio de Janeiron ikonisimmista tapahtumista, joka houkuttelee vuosittain miljoonia katsojia ympäri maailmaa. Sambakarnevaaleja järjestetään ympäri Brasiliaa ja myös mm. Eurooppaa. Juhlaa pidetään nykyään yhtenä Brasilian tärkeimmistä kulttuuritapahtumista, jossa on värikkäitä pukuja, elävää musiikkia ja näyttäviä tanssiesityksiä.

Milloin Rion sambakarnevaalit ovat?

Karnevaalia juhlitaan yleensä helmi-maaliskuussa. Rion kuumat karnevaalit kestävät monta päivää ja alkavat joka vuosi 40 päivää ennen pääsiäistä. Uskonnollinen perinne liittyy juhlien ajankohtaan, sillä päivä karnevaalien jälkeen alkaa katolilainen paastojakso. Paaston aikana kaikista kehon nautinnoista tulee pidättäytyä, minkä vuoksi karnevaalit onkin juhlittava ennen tätä ajanjaksoa.

Karnevaaliviikkoon valmistaudutaan jo hyvissä ajoin ja koko kaupunki täyttyykin juhlatunnelmasta, karnevaaliasuista ja musiikista jo usean viikon ajan.

Monet yhdistävät Rion karnevaalit ensisijaisesti suureen sambaparaatiin, mutta pienemmät katufestarit ja naapurustojuhlat ovat yhtä tärkeä osa juhlahumua karnevaaleja edeltävillä viikoilla. Katujuhlat vaihtelevat kooltaan, suurista juhlista pienempiin intiimeihin bileisiin katujen kulmissa. Monet katujuhlat ovat vakiinnuttaneet paikkansa kaupunkien houkuttelevimpina tapahtumina karnevaaliaikana.

Tunnetuin ja tärkein osa karnevaaliperinnettä Riossa on suuri sambakulkue Sambódromolla eli sambakulkueiden omalla areenalla. Sambódromo on 700 metriä pitkä alue, jossa eri sambakoulut esittelevät mahtavia kulkueitaan kymmenille tuhansille katsojille.

Sambakulkue on myös paljon enemmänkin kuin paraati – karnevaalit ovat myös kilpailu paikallisten sambakoulujen kesken. Kilpailussa taistellaan mestaruuden voitosta lukuisilla eri osa-alueilla. Näitä ovat mm. asut, lavastevaunut ja tiettyjen kulkueiden osioiden tanssitekniikka.

Helsinki Samba Carnaval seuraa vahvasti brasilialaisen karnevaaliperinteen jalanjäljissä ja noudattaa monilta osin Rion karnevaalien rakennetta ja traditioita. Helsinki Samba Carnaval tekee paljon myös kansainvälistä yhteistyötä ja on saanut mm. Brasilian liittotasavallan myöntämän harvinaisen ja arvostetun Rio Branco -ritarikunnan kunniamerkin. Kunniamerkki osoitettiin yhdessä Helsinki Samba Carnavalille sekä tapahtuman järjestäjänä toimivalle Suomen Sambakoulujen Liitto ry:lle (SSKL).

Tämä harvinainen kunniamerkki ansiokkaasta työstä brasilialaisen kulttuuritietoisuuden lisäämisestä Suomessa. Tämä kunniamerkki on Brasilian hallinnon virallinen tunnustus, joka palkitsee SSKL:n yli 30 vuotta jatkunutta toimintaa karnevaalien eteen.

Muita Rio Branco –kunniamerkillä palkittuja ovat olleet mm. brasilialainen jalkapalloilija Pelé ja prinsessa Madeleine Ruotsista. Aiemmin tämän tunnustuksen on Suomessa saanut vain Aalto-yliopisto vuonna 2018 ja Helsingin Yliopisto 2019.

Tunnustus myönnettiin virallisesti jo 26.12.2021, mutta pandemiarajoituksien takia se luovutettiin tiistaina 1.3.2022 Brasilian suurlähetystössä, Helsingissä. Kunniamerkin vastaanottivat SSKL:n puheenjohtaja Kirsi Lindroos sekä HSC:n karnevaalipäällikkö Sari Malkova.