Império do Papagaio,
Helsinki

2023-06-10

Império do Papagaio on vuonna 1989 perustettu perinteikäs helsinkiläinen sambakoulu Helsingin Töölössä, Oksasenkatu 1-2. Koulu tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuden oppia ja treenata aitoa brasilialaista karnevaalisambaa – tanssia ja soittoa – sekä osallistua jokavuotiseen karnevaalikulkueeseen ja kilpailuun. Papagaio on peräti 16-kertainen samban Suomen mestari! Tänä vuonna koulu vie sambakoulun ja kaikki katsojat Helinä Rautavaaran (1928-1998) ihmeelliseen maailmaan.

Helinä Rautavaara oli seikkailija, maailmanmatkaaja ja ennakkoluuloton kulttuureihin heittäytyjä. Hän keräsi viidelle mantereelle ulottuneilta elämän mittaisilta tutkimusmatkoiltaan valtavan kokoelman esineitä, musiikkia ja dokumentaarista materiaalia, kokonaisen museon verran. Aikana, jolloin naiset – tai ylipäätään lähes kukaan – ei matkustanut yksin maailman ääriin, Helinä liftasi ja pyöräili eksoottisia reittejä Pohjois-Afrikasta Intiaan, Meksikosta Brasiliaan, Jamaikalle ja Länsi-Afrikkaan kulttuurien alkulähteille.

Helinä tuli tutuksi Suomen kansalle Seura-lehden kolumnisti Peukaloliisana jo 1950-luvun alussa. Vielä 1990-luvulla hän töölöläisenä seurasi läheltä Helsingin karnevaalien syntymää ja sambakoulujen kehitystä. Helinä rakasti juhlia ja karnevaaleja, kulttuurien kauneutta ja rikkautta, ja halusi tuoda esiin ihmiskuntaa yhdistäviä asioita, kuten uskon, yhteisöllisyyden ja estetiikan kaipuuta.

Rajojen kohotessa uudelleen ympäri maailmaa, ennakkoluulojen rehottaessa ja sotien riehuessa, Helinä toimikoon oppaanamme rikkaaseen ja värikkääseen maailmaan, jossa uteliaisuus avaa ovia aina uusiin kokemuksiin. Tervetuloa karnevaaleille, Helinä Rautavaara!

https://papagaio.fi

Instagram: @imperiodopapagaio_oficial

Facebook: G.R.E.S Império do Papagaio

Twitter: @grespapagaio

Tiktok: @imperiodopapagaio